zaterdag 7 januari 2012

Gratis WiFi in Eindhoven

Tijdens het EK 2012 vanaf Piazza in Eindhoven even de laatste treintijden checken, kijken of we het droog houden en misschien een tafeltje reserveren in je favoriete restaurant. Prachtig zo’n smartphone, maar als 90% van de aanwezigen hetzelfde denkt, loop je grote kans dat het netwerk vastloopt. Weg trein, geen tafeltje meer kunnen krijgen en die hoosbui had je ook echt niet aan zien komen. Frustratie al om, en dat alleen omdat je verbinding er niet naar was.

Zit je toch goed
Gelukkig zit je in Eindhoven op dat moment goed. Vanaf voorjaar 2012 biedt de gemeente Eindhoven namelijk gratis toegang tot het WiFi netwerk. Zoals de meeste weten is dit stukken sneller dan het mobiele netwerk van bijv. KPN of T-Mobile. 

Geen pioniers
Het mag voor velen dan niet vanzelfsprekend zijn; gratis internet in het centrum van een stad. Eindhoven is geen uitzondering als het om deze dienst gaat. De gemeente Heerlen, ja het Limburgse Heerlen, biedt deze dienst al twee jaar aan. Zij zijn momenteel de enige Nederlandse gemeente die het onbeperkt en volledig gratis aanbiedt. In Rotterdam moet je namelijk genoegen nemen met gratis toegang tot Rotterdam.nl en 9292ov.nl. Op zijn zachts uitgedrukt, magertjes voor zo´n wereldstad. 

Gemeenten staan niet stil en een aantal heeft zeer concrete plannen op tafel liggen. Je zou denken dat Nederlander binnen Europa een van de eerste is, maar niets is minder waar.In de oudste! stad van Europa, het Spaanse Cadiz, moet je moeite doen om buiten het bereik van WiFi te blijven. Zelfs Estland biedt het al geruime tijd gratis en onbeperkt aan. Wat betreft mobiel internet, dat wat je via je provider binnenkrijgt, loopt Nederland wereldwijd voorop. Maarja, dat betalen wij volledig uit eigen portemonnee. Wil je de kosten dus een beetje drukken, stel ik voor wat vaker richting het zuiden te komen en in het bijzonder naar Heerlen en Eindhoven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten